preloder

Daniel Vukov

Umjetnički ravnatelj

Treće izdanje Marco Polo Art Festivala utrajanju od 9. do 14. lipnja u glavnom programu i tijekom srpnja i kolovoza u popratnom programu, ugostiti će najprestižnije svjetske I domaće glazbenike i instrumentaliste. Program festivala predstavlja i pomno selektiran izbor recentnnih glazbenih produkcija zemalja koje participiraju zajednički prostor – prostranstvo PUTA SVILE Svojim programom mi nastojimo da se ovaj udaljeni ali značajni kutak Lijepe Naše rastvori u svom pluralizmu svojih potencijala a gorenavedeni kulturološki kontekst sa svim matricama koje nosi, izraste u poželjnu destinaciju koja osim raznorodnih i recentnih civilizacijskih i Art dostignuća zemalja sudionica MPAFa, pronosi ideju i paradigmu na koje naše vrijeme mora reagirati – njegovanje kulture DIJALOGA. “U ovakvom vremenu potrebno je ponovno uspostaviti DIJALOG između znanosti, filozofije i umjetnosti- jer največi izazov našeg vremena odnos je empatije i inteligencije”.

Raspored

09.06.- 01.08.2018.

DAVID GAZAROV, piano

9/6/2018 SUBOTA/SATURDAY/20:00/KATEDRALA SV.MARKA/ST.MARK’S CATHEDRAL

Njemački pijanist, skladatelj i aranžer, predaje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Samostalnim koncertima, kao klasični, jazz i cross-over pijanist, nastupio je na velikim pozornicama, kao što su Semper Opera u Dresdenu, Kongresna dvorana u Grazu, Hercules Sal & Gasteig u Münchenu Stadthalle Bayreuth, Koncertna dvorana Čajkovski u Moskvi, Acoustic Hall, jedna od triju glavnih pozornica Montreux Jazz Festivala, na Jazz- Open u Stuttgartu, te na velikom broju hrvatskih pozornica poput Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, “Glazbenoga zavoda” gdje je nastupio samostalnim koncertima, i u sklopu 28. Muzičkog Biennalea u Zagrebu. Na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama, u Kneževu dvoru je, sa svojim triom predstavio projekt Bachology snimljen na nosaču zvuka ugledne Enja Records.Nastupao je i snimao s proslavljenim svjetskim jazz-glazbenicima: Nils H.Ø. Pedersen, Martin Drew, Jimmy Woode, Johnny Griffin, Alvin Queen, Jiggs Whigham, Chuck Israels, Bill Goodwin, Ryo Kawasaki, Buddy De Franco, James Morrison, Bobby Durham, Jonny Griffin, Boško Petrović i dr.), ali i s poznatim klasičnim glazbenicima; primjerice 2016. godine nastupao je s Vadimom Repinom. U vlastitim kompozicijama poput Bauer Gigue, kao i u cross-over aranžmanima kao što je Retrospective. Gazarov kombinira glazben elemente različitih epoha pronalazeći srodnosti, a ponekad i identičnosti zakona glazbenog razvoja, pri čemu u konačnome muzičkome djelu pruža samosvojnu glazbenu formu.

ZLATKO JOSIP GRGIĆ, gitara

11/6/2018 PONEDJELJAK/MONDAY/20:30/KATEDRALA SV.MARKA/ST.MARK’S CATHEDRAL

Zlatko Josip Grgić mladi je, iznimno nadareni glazbenik koji svira autentičnom španjolskom tehnikom, kojom su svirali katalonski gitaristi Miquel Llobet, Emilio Pujol i Francisco Tarrega – na glasovitoj Torresovoj gitari iz 1890.godine. Upravo je španjolska tehnika muziciranja na jedinstvenoj i autentičnoj Torresovoj gitari , izdvojila  interpretaciju ovog mladoga gitariste u bogatstvu emocionalnosti, izražajnosti boja teposebno plemenite tonalnosti, nastavljajući tehniku stare katalonske škole koja vodi preko profesora Lea Witoszynskoga i Luise Walker direktno do M.LLobeta, učenika Francisca Tarrege.

EDIN KARAMAZOV, gitara

12/6/2018 UTORAK/THURSDAY/20:30/KATEDRALA SV.MARKA/ST.MARK’S CATHEDRAL

EDIN KARAMAZOV, lutnja

13/6/2018 SRIJEDA/WEDNESDAY/20:30/KATEDRALA SV.MARKA/ST.MARK’S CATHEDRAL

Edin Karamazov jedan je od najpoznatijih europskih svirača lutnje i klasične gitare. Studij lutnje u Baselu na glazbenoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis kod glasovitog Smitha Hopkinsona, kod kojeg je specijalizirao ranu glazbu, prometnuo ga je u društvo ansambala s kojima učestalo nastupa po svjetskim pozornicama, kao što su Hesperion, L’Arpeggiata, Hilliard Ensemble, OrpheusChamber Orchestra. Umjetnici s kojima rado i uspješno nastupa i surađuje su Andreas Scholl, Maria-Cristina Kiehr, Arianna Savall i Sting, s kojim je snimio vrlo uspješan album klasične glazbe “Songs from the Labyrinth”. „Kad Karamazov svira, zrakom lebdi magija“.
On glazbi daje jedinstvenu izražajnost koja se potom pretvara u umjetnost koja ne rekonstruira postojeća djela, već kreira nova. To ne može svatko.“ Tako o Edinu Karamazovu piše Leo Brouwer, kubanski skladatelj, jedan od najvažnijih i najplodnijih skladatelja za gitaru danas. Zagovaratelj novog, rijetkog i neobičnog, EdinKaramazov prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Dobitnik je prestižne Edison Award (2002.), Premio Cubadisco za najboljeg stranog glazbenika-instrumentalista na Kubi (2009.), nominiran za Grammy (2001.), Brit Award (2007.), Premio GoffredoPetrassi za najboljeg instrumentalista u Italiji (2011.), Diapasond’Or … Publika će u magičnom prostoru korčulanske Katedrale sv. Marka imati prigodu uživati u njegovim solističkim nastupima na više gitara i lutnji, te doživjeti raznolikost zvukova i boja u interpretacijama koje vrhunce nalaze samo u rukama pravih gitarista virtuoza.

STEFAN MILENKOVICH, violina

30/7/2018 PONEDJELJAK/MONDAY/20:30/KATEDRALA SV.MARKA/ST.MARK’S CATHEDRAL

In recital #CELEBRATING GREATS

klavirska pratnja Vladimir Milošević

Ocijenjen od strane New York Timesa kao pravi virtuoz, Stefan Milenkovich nastupao je u nekim od najpoznatijih svjetskih pozornica kao sto su Carnegie Hall, Kennedy Centar, London’s Cadogan Hall, Tokyo’s Suntory Hall i Venice La Fenice Theatre. Svirao je sa najboljim svjetskim orkestrima uključujući Berlinski, NDR Hannover, Indianapolis, Utah Simphony Orchestra, Orpheus Chamber Orchestra i Helsinki Philharmonic, te pod vodstvom imena poput sir Nevile Marriner te Lorin Maazel. Milenkovich je nastupao za predsjednika Ronalda Regana, Papu Ivana Pavla II, te Mikhaela Gorbacheva. U dobi od 16 godina već je održao svoj tisućiti koncert. Osvojio je Young Concert Artists International Competition, te je osvojio nagrade u deset priznatih međunarodnih violiniskih natjecanja. Svoju izvedbu na gala koncertu UNESCO-a održao je u suradnji sa Placido Domingom, Lorinom Maazelom i Sir Yehudi Menuhinom. Također je podučavao i surađivao sa Itzhakom
Perlmanom na sveučilistu Julliard. Stefan Milenkovich svira na glasovitoj 1783 Giovanni Batista Guadagnini violin

STEFANO SALVATORI, piano

1/8/2018 SRIJEDA/WEDNESDAY/20:30/KATEDRALA SV.MARKA/ST.MARK’S CATHEDRAL

Stefano Salvatori, rođen je u Rimu. Vrlo mlad diplomira klavir na glazbenoj akademiji F. Morlacchi u Perugi. Studira i čembalo u klasi maestra Alana Curtisa pri zakladi Cini iz Venecije. Pod mentorstvom maestra Fabia Vacchija diplomira i kompoziciju, a zatim i dirigiranje, na glazbenoj akademiji G. Verdi iz Milana.Na zagrebačkome Bienalu suvremene glazbe, 1998. izvedena mu je skladba Prvi gudački kvartet, a na sljedećemu izdanju izveden mu je Noćni koral za deset puhača. Iste godine sklada i kantatu za glas i pet instrumenata Orpheus Euridyke Hermes koju je naručila zaklada Arena iz Verone.U kolovozu 2005. na festivalu Pianosolo u Amandoli izvodi mu se 21 preludij za klavir, a publika i kritika prihvaća ga vrlo dobro.Kao dirigent u kazalištu Scala ima prigodu dirigirati u brojnim naslovima talijanskoga opernog repertoara, na primjer, Macbeth i Madama Butterfly, kada surađuje s maestrom Riccardom Mutijem i s maestrom Myun Wuhm Chung, zatim u suvremenim komadima kao što je opera Teneke Fabia Vacchija, pod dirigentskom palicom Roberta Abbada, te u operi 1984, djelu maestra Lorina Maazela, kao i u nekoliko baleta od kojih se izdvajaju Trnoružica, Orašar, Labuđe jezero, Giselle, Ulica/La strada, Proljetni valcer i San ivanjske noći. Kao ravnatelj orkestra vodio je mnoge orkestre.
Nedavno je dirigirao Svečani ples s baletnim prvacima milanske Scale, kao i Pergolesijev Stabat Mater u ostvarenju koreografa Francesca Ventriglie. U veljači 2009. vrlo je uspješno dirigirao orkestrom operne kuće iz Kaira.