preloder

Autorski Dokumentarci

Otvorenje Festivala

HRVATSKA KORČULA, DOMOVINA MARKA POLA

Dokumentarni film, Miro Branković 

Dokumentarno je to putovanje Marka Pola koje počinje u Korčuli, njegovom rodnom mjestu. Pratimo civilizacijske, religijske krugove kroz koje prolazi Polo putujući svijetom. Sva čuda svijeta o kojima je pisao i koja gledamo, kompariramo s čudima naše zemlje. Arhitektura, priroda, životinje ili običaji kojima “nepoznati” svijet očarava putnika i gledatelja i mi baštinimo u našem okruženju. Hrvatska je svijet u malom, zemlja ljepota, raj za putnika…

ONE BELT and ONE ROAD / JEDAN POJAS, JEDAN PUT

Dokumentarni film, Kina

Drevni Put svile koje se proteže tisućama kilometara i koji povezuje Kinu sa zapadnom Azijom, Europom i Afrikom iniciralo je veliko milenijsko poduzetništvo. Nadilazeći povijesne dogadjaje – taj će put ponovno igrati veliku ulogu na Euroazijskom kontinentu kao i na moru. SILK ROAD ECONOMIC ZONE i MARITIME SILK ROAD
postati će nove dvije platforme, kako za Kinu tako i za zemlje diljem Puta svile, na kojima će se širiti zajedničke interesi, dijeliti ideje i promovirati kulturna razmjena.

Igrani filmovi

10 zemalja Puta svile

AZERBAJĐAN – LIFELONG MISSION

”LIFELONG MISSION” opisuje događaje u Parizu u sječnju 1919.g. kada je delegacija Azerbajdžana ispisala svoju burnu povijest predvođena
ALIMARDAN BEY TOPCHUBASHOVOM, tadašnjim glasnogovornikom parlamenta Prve Republike Azerbajdžana(1918.-1920). Nakon gotovo godinu i pol iscrpnog istraživanja našeg kreativnog tima, koji je prevrčuči arhive Bakua, Tbilisia. St.Petersburga, Moskve i Pariza nastavio istraživanjem, intervjuiranjem, snimanjem i evidentiranjem azerbedžanskih imigranata u Francuskoj – snimljen je film “CJELOŽIVOTNA MISIJA”. “Cijeloživotna misija” – dokumentarno je igrani film koji predstavlja i otkriva burnu priču Azerbajdžanske povijesti.

BUGARSKA – MAJMUN

IVA I MAJA su polusestre. Imaju zajedničkog oca kojeg obožavaju. Njihov otac padne u komu, nakon rutinske operacije, i završi u bolnici. Iva se zatvara u sebe i ne posjećuje oca u bolnici. Maja je tamo svaki dan i pokušava ga probuditi. Na granici između djetinjstva i odraslosti, dvije polusestre trebaju pronaći odgovore na pitnja o odrastanju, o životu i smrti, a, ne usude se niti izgovoriti ta pitanja naglas.

HRVATSKA – GNOTHI SEAUTON – UPOZNAJ SAMOGA SEBE

Nevjerojatan uspjeh obitelji Kostelić najbolja je pozitivna priča hrvatskog sporta i priča o jednoj od najvećih sportskih obitelji u povijesti skijanja ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Janicu i Ivicu Kostelić, autor filma Bruno Kovačević snimao je 23 godine od njihovog samog početka i zabilježio njihov put do 10 olimpijskih medalja u zemlji koja gotovo nema snijega. Film i autor dobitnici su brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i svijetu.Dokumentarni film ‘Gnothi Seauton’ govori o
trnovitom putu i sportskim trijumfima obitelji Kostelić. Prvi su kadrovi filma snimljeni kad je Janica Kostelić imala svega osam godina,  a posljednji nakon Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju, na kojima je Ivica Kostelić četvrti put osvojio srebrnu olikmpijsku medalju.

INDIJA – MARY KOM

Malena djevojčica Mary Kom rođena je u selu Kangathei u Mainpuru. Ona je butnovnica u društvu gdje su muškarci glavni, te se svako malo potuče sa nekim od njih. S vremenom, ona razvije ljubav prema boksu te pronađe nekoga tko će ju naučiti kako boksati – trenera Narjita Singha. Zajedno, njih dvoje kreću u avanturu koju će okruniti sa tri svjetske titule.Nakon svog uspjeha, Mary se zaljubi, te ubrzo i vjenča. No, kada želi ponoviti svoj boksaški san, to neće biti nimalo lak zadatak za majku dvoje djece.

IRAN – SARA & AIDA

Sara i Aida najbolje su prijateljice. Reputacija jedne od njih je ugrožena. Pokušavajući pomoći jedna drugoj – one nastoje shvatiti kakav će biti ishod ove teške situacije. I, koliko je snažno njihovo prijateljstvo?

INDONEZIJA – MENCARI HILAL

Mahmudu (60), ništa nije dragocjenije nego živjeti život slijedeći islamske principe. Ali kad je čuo da Isbatski odbor Ministarstva religije troši 9 milijardi rupija samo da bi odlučio kada će Hilal izaći, on postaje tužan.To ga je podsjetilo na tradicionalni način pronalaska Hilala te odlučuje to ponoviti.Ali njegova obitelj ga spriječava u naumu s obzirom da mu se zdravlje pogoršalo.

KAZAHSTAN – SULTAN BEYBARS

Negdje u 13.stoljeću, Beybars, stepski čovjek iz roda Kipčak bačen je u ropstvo. Igrom slučaja, kasnije postaje vladar-Sultan Egipta. Uz pomoć
največe mornarice u Sredozemlju, Sultan pobjeđuje i križare i potomke velikoga Đingiz-kana. Beybars se nostalgično prisjeća teškog životnog puta kojim je morao proći prije no što je postao veliki vladar.Tek kada je stekao ogromnu moć i pola svijeta na dlanu, Beybers shvaća da je sve na svijetu prolazno. Legenda kaže da se Beybars, nakon što je ostavio prijestolje, vratio u rodne krajeve, u kipčarsku stepu odakle su ga kao dječaka u ropstvo odveli osvajači…

KOREJA – FATALNI SUSRET

FATALNI SUSRET – otkriva apsolutno nevjerovatna 24 sata skrivena od povijesti.Isprepletene sudbine čovjeka koji mora preživjeti i čovjeka koji mora ubiti te čovjeka koji mora zaštititi.Svo troje upleteni su u pokušaj atentata za vrijeme Jeong-jo-eve prve godine vladanja.Saznajte koji povijesni incident skriva datum 28. srpnja 1777. – takozvani “JEONG YU YEOK BYEON”

KINA – SONG OF THE PHOENIX

Maestro Jiao San, svirač drevnog instrumenta suona , izgledao je kruto i strogo, ali je imao veliku strast u svom srcu. Radio je mukotrpno i predano kako bi održao svoj suona band kao kulturnu tradiciju, koja bi vrlo brzo isčezla u zaborav.Kako se društvene prilike prebrzo mijenjaju, i ljudi postaju tjeskobni, stari majstor i njegov učenik, dva svirač stare i nove generacije, podijelili su svoju duboku strast za prenošenjem znanja i vrijednog kulturnog naslijeđa suona tehnike, i u tom procesu spoznali – bliske bratske veze.

RUSIJA – SOBIBOR

Ovo je priča pobune ljudskog duha protiv nepromišljene istrebljivačke mašinerije.U listopadu 1943. zatočenici nacističkog kampa SOBIBOR pod vodstvom Alexandra Pecherskya organiziraju ustanak – jedinu uspješnu pobunu u kampovima smrti u povijesti.

TURSKA – İFTARLIK GAZOZ

Početkom 1970-ih Adem živi sa svojom obitelji u jednom egejskom mjestašcu. Upravo je završio osnovnu školu i htio bi raditi preko ljetnih praznika. Dobio je dopuštenje svoje obitelji da radi za pop prodavača sode, Cibera Kemala. No, baš je počeo ramazan, a Adem odluči postiti dok radi. Zbog toga tijekom vrućih ljetnih dana počinje halucinirati. Izgleda da će to biti dug dan za Adema.